Åter lyser neonskylten

Artikeln är hämtad från (Helahälsingland.se). Text och Foto. Klas-Göran Sannerman

Den gamla neonskylten är nu renoverad, uppsatt och lyser på sin tidigare plats. Häromdagen bar det i väg från Elektra till Söderlunds i Edsbyn med klenoden lastad på en stege, i sin tur lastad på en vagn.

– Jag tyckte jag ville ha neonskylten kvar. Den hör onekligen till det gamla Söderlunds. Den har suttit uppe sedan morfar Per Carlssons tid. Det här är ett gammalt hus och jag ville ha den gamla skylten uppsatt igen. Den är fin, säger Björn Vidner som tog initiativet till att skylten renoverades.

Troligast är att skylten är från 1950-talet.

Renoveringen har pågått sammanlagt under flera år och har skett i olika omgångar.

Det är många år sedan skylten plockades ned. Först togs skylten till Alfta industricenter, där den rengjordes och målades om. Det visade sig att två rör var trasiga och måste bytas ut.

Elektra i Edsbyn fick sedan uppdraget att ställa i ordning skylten i lysbart skick.

Fyrisneon i Gävle fick mallar av papper på de bokstäver/lysrör som var trasiga och utifrån dem kunde de tillverka de nya lysrören. Det var de snirkliga bokstäverna "l" och "u" i namnet Söderlund och "o" i Co. Det är ett riktigt gammalt hantverk man utför, när man blåser om rören.

– Det är känsliga och dyrbara grejer. Man håller tummarna för att det ska fungera och att lysrören håller i transporten, säger David Lind som monterat och provkört neonskylten.

Ett moment var att ansluta alla reaktorer. Det finns fyra reaktorer i skylten och som ger 4 000 volt.

Även Kenneth Wikström har varit med i den lilla verkstaden inom Elektras område i Edsbyn och jobbat med den drygt fyra meter breda neonskylten, som väger sina modiga 80-90 kilo och är gjord i plåt och med gamla gasfyllda ljusrör.